Connect with us

Anvelope • opinii, păreri, recenzii

Cum să alegi cele mai bune anvelope moto?

anvelope moto

Informații utile

Cum să alegi cele mai bune anvelope moto?

Atunci când ne referim la anvelope moto, în această categorie nu intră numai anvelopele pentru motociclete, ci și cele pentru alte tipuri de vehicule, cum sunt scuterele, mopedele, sau ATV-urile. De asemenea, atunci când alegi anvelopele de care ai nevoie, trebuie să ții cont nu numai de dimensiuni sau de marca anvelopelor, ci și de modul în care le vei utiliza.

Anvelope pentru motociclete

Anvelopele potrivite pot influența foarte mult modul în care motocicleta se comportă la drum, de aceea este foarte important să fii atent la diferite caracteristici ale acestora. În plus, nu trebuie să te gândești că numai dacă cheltuiești o sumă mare de bani pentru anvelope vei avea parte de calitate, există și anvelope ieftine care îți pot oferi performanțe bune, atâta timp caracteristicile acestora îți pot îndeplini cerințele.

Atunci când alegi tipul de anvelope moto, trebuie să ții cont cum vei utiliza motocicleta respectiva și ce durată de viață vrei de la anvelope. În general, cu cât anvelopa are o vâscozitate mai mare, cu atât va fi mai ușor de manevrat, ceea ce îți permite să conduci mai agresiv, având o aderență mai bună. Anvelopele moto care au o durată de viață mai mare sunt mai puțin vâscoase, așa că practic renunți la manevrabilitatea în favoarea longevității. Când ne referim la vâscozitate, vorbim de fapt despre compușii anvelopelor. Compusul din cauciuc al unei anvelope va dicta durata de viață. Cu cât este mai moale, cu atât mai rapid trebuie înlocuită anvelopa. Cu cât este mai dur, cu atât durata de viață este mai mare, însă oferă o aderență mai scăzută.

Pentru motocicletele tip cruiser, de obicei este bine să alegi anvelope mai dure, deoarece aceste motociclete sunt în general folosite pentru parcurgerea distanțelor lungi. Totul depinde însă și de stilul tău de condus, așa că, dacă îți place viteza, ar fi bine să optezi pentru anvelope care oferă o aderență mai bună, chiar dacă au o durată de viață mai scăzută.

În privința motocicletelor sport, nu există nici o îndoială, ai nevoie de anvelope off road, care să îți ofere o manevrabilitate cât mai bună. Anvelopele create special pentru traseele competiționale au o aderență foarte bună, însă nu le vei putea folosi în condiții bune și pentru oraș. Așa că, dacă nu te interesează să folosești motocicleta sport pentru competiții, trebuie să alegi o anvelopă cu un compus de caiuciuc moale, potrivită pentru un stil de condus mai agresiv. De exemplu, Dunlop și Bridgestone au în gama lor de produse anvelope moto pentru motociclete sport, care pot fi utilizate și pentru oraș.

Anvelope pentru scutere

Anvelopele pentru scuter sau cele pentru moped arată ca niște versiuni mai mici ale celor pentru motocicletă, însă nu sunt la fel. Scuterele nu sunt folosite în același mod ca și motocicletele, așa că sunt construite diferit.

În general, poți pur și simplu să înlocuiești anvelopele din fabricație cu unele de la același producător, sau poți căuta anvelope de aceleași dimensiuni la alți producători. În unele cazuri, scuterele au anvelope de dimensiuni diferite la roțile din față, spre deosebire de cele din spate. Dacă nu folosești anvelope de dimensiuni corespunzătoare, scuterul va fi instabil și nesigur. Totuși, de cele mai multe ori, anvelopele pentru scutere sunt interschimbabile.

Anvelopele cu cute înclinate sunt cele mai comune pentru scutere. Carcasa unei anvelope cu cute înclinate este fabricată din mai multe straturi înfășurate unul peste altul într-un model în cruce. Acest tip de anvelope creează un efect de amortizare, fiind astfel mai confortabile atunci când trebuie să susțină o greutate mai mare. Dezavantajul este că oferă un control redus la viteze mai mari și rețin mai multă căldură.

Anvelopele radiale sunt mai rigide, oferind o performanță mai bună la viteze mai mari, o durată de viață mai lungă a benzii de rulare și o mai bună manevrabilitate. Aceste anvelope sunt mai răspândite, însă ele sunt mai degrabă utilizate pentru motociclete. Pentru scutere, anvelopele cu cute înclinate sunt recomandate, deoarece amortizează mai bine denivelările peste care trec roțile mai mici ale unui scuter.

Kenda, Michelin, Metzeler, Pirelli și Shinko se numără printre cei mai cunoscuți producători de anvelope moto pentru scutere, dar și pentru mopede.

Anvelope pentru ATV-uri

Primul pas pentru a alege anvelopa potrivită pentru un ATV, este cunoașterea tipului de teren pe care îl vei folosi. Dacă mergi pe un teren accidentat, atunci ai nevoie de alte anvelope decât cele potrivite pentru o pistă de motocros. În esență, există cinci tipuri de anvelope pentru ATV-uri: anvelope pentru orice teren, pentru nisip, pentru noroi, pentru motocros și pentru teren accidentat.

Anvelopele pentru orice tip de teren sunt destinate utilizării în orice sezon, indiferent de teren. Kenda și Maxxis sunt doi producători care oferă anvelope pentru ATV – uri cu performanțe foarte bune.

Anvelopele pentru nisip sunt folosite pentru condusul pe dune de nisip, fie că mergi pe plajă sau într-o cursă în deșert. Ai nevoie de anvelope cu flancuri rezistente, altfel te vei trezi că îți merg roțile în gol.

Anvelopele pentru noroi fac față chiar și celor mai dure condiții. Oferă o aderență foarte bună, putând fi utilizate chiar și pe zăpadă.

Anvelopele pentru pista de motocros trebuie să ofere aderență bună, dar și să facă față vitezelor mai mari.

Nu în ultimul rând, anvelopele off road au performanțe asemănătoare celor pentru orice tip de teren, cu diferența că au o mai bună manevrabilitate pentru a putea fi utilizate chiar și atunci când se face trecerea de la un anumit tip de teren la altul.

Pe anvelopex.ro, găsești o gamă variată de anvelope moto, pentru motociclete, scutere, mopede și ATV-uri, inclusiv anvelope off road. Îți oferim anvelope moto de la cei mai importanți producători de pe piață, la prețuri foarte bune.

Distribuie prietenilor tai: Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on email
Email
Continue Reading
You may also like...

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Informații utile

Cele mai noi articole

Contact

Ne puteți contacta la:

Tel: 0784.218.046
E-mail: office@anvelopex.ro
Web: AnvelopeOnline.net

sau la sediul nostru din Sibiu, str. Victor Hugo 2.

Facebook

To Top