Menu
Discută cu specialiștii noștri
Anvelope ecologice

Ce sunt anvelopele ecologice și de ce ar trebui să le folosești

AnvelopeX 8 ani ago 0 575

Anvelopele nu sunt în general ceea ce am putea numi ”produse prietenoase cu mediul”. Cele mai multe anvelope sunt construite din părți aproximativ egale de cauciuc natural, petrol și ”negru de fum” pentru umplutură, împreună cu o întreagă gamă de aditivi chimici pentru a îmbunătăți funcționalitatea.

Industria de reciclare a anvelopelor s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, dar încă aproximativ 25% din anvelope ajung la gropile de gunoi. Altele sunt incinerate, eliberând benzen, plumb, butadienă, stiren și alte substanțe cu potențial cancerigen în aerul pe care îl respirăm.

Ca răspuns la astfel de probleme, specialiștii au început care încorporeaze o gamă largă de materiale noi ca înlocuitori pentru petrol și materialele chimice de umplutură. În prezent, consumatorii pot cumpăra deja anvelope ecologice cu rezistență redusă la rulare, care oferă peformanțe chiar mai bune decât anvelopele tradiționale. De-a lungul duratei de viață a unei anvelope ecologice, se pot economisi până la 80 de litri de carburant. Încurajarea șoferilor să păstreze anvelopele umflate la niveluri adecvate a contribuit, de asemenea, la reducerea emisiilor provocate de anvelope.

Din ce sunt fabricate anvelopele ecologice?

Anvelopele ecologice sunt fabricate din cauciucuri naturale, a căror rezistență este crescută prin intermediul unor procese chimice, uleiuri vegetale și fibre din celuloză obținute din plante. Acestea sunt menite să înlocuiască o parte din petrolul utilizat la fabricarea anvelopelor tradiționale.

Între timp, materialul de umplutură pe bază de siliciu mai prietenos cu mediul (microparticule de nisip) a fost utilizat pentru a înlocui negrul de fum, având avantajul suplimentar de a îmbunătăți și mai mult rezistența la rulare.

De asemenea producătorii de anvelope ecologice au introdus și o serie de inovații. De exemplu, cei de la Yokohama produc anvelope pe bază de cauciuc natural și ulei obținut din procesarea cojilor de portocale în locul petrolului utilizat pentru anvelopele tradiționale.  Unele anvelope Yokohama au un conținut de petrol redus cu până la 80%.

Care sunt avantajele anvelopelor ecologice?

În mod evident, anvelopele ecologice au fost create pentru a fi mai prietenoase cu mediul. O bună parte din cauciucurile folosite la fabricarea acestui tip de anvelope sunt obținute din surse naturale, în principiu din arborele de cauciuc cultivat în America de Sud și în Asia. Astfel, aceste materiale sunt regenerabile, având un impact mult mai scăzut asupra mediului înconjurător.

Pentru ranforsările din interiul anvelopelor ecologice se folosesc produse si materii prime reciclabile (de exemplu, mătasea artificială). Anvelopele care folosesc astfel de ranforsări sunt mai ușoare, ceea ce reduce greutatea totală a autoturismului și, implicit, se reduce consumul de combustibil.

Dacă în trecut anvelopele ecologice erau puțin mai scumpe decât cele tradiționale, datorită inovațiilor tehnologice și optimizării procesului de producție a acestora, anvelopele ecologie pot fi acum comercializate la același preț ca cel al anvelopelor obișnuite. Practic, șoferii care aleg anvelope ecologice nu trebuie să aibă la dispoziție un buget mai mare.

Cum recunoști o anvelopă ecologică?

Pe lângă informațiile pe care le găsim pe eticheta unei anvelope, foarte mulți producători de anvelope folosesc marchaje speciale pentru anvelopele ecologice. Michelin, unul dintre cei mai mari producători de pe piață utilizează marcajul Green X pentru gama sa de anvelope ecologice. De altfel, anvelopele ecologice Michelin Energy Saver  sunt recunoscute pentru faptul că au o durată de viață mare și un consum mai scăzut de carburant.

Și brandul Continental are o gamă de anvelope ecologice, la prețuri foarte bune, ContiEcoContact, respectiv ContiWinterContact pentru anvelopele de iarnă. Aceste anvelope sunt recunoscute pentru perfomanțele bune pe care le oferă în cadrul testelor independente efectuate de către diferite publicații de specialitate din domeniul auto.

Unii producători de anvelope se axează tot mai multe pe producția anvelopelor ecologice, cum este și cazul finlandezilor de la Nokian. Hakka Green și Nokian All Weather Plus se numără printre cele mai populare game de anvelope Nokia, deoarece sunt anvelope ecologice ce oferă comfort în timpul șofatului, o durată mare de viață și un consum redus de combustibil.

Anvelopele ecologice sunt tot mai des utilizate și cu siguranță își vor câștiga un loc tot mai important pe piață, deoarece tendința generală este de a găsi soluții alternative, cu un impact scăzut asupra mediului.

La fel cum mașinile electrice sunt menite să scadă emisiile de dioxid de carbon, pentru a reduce gradul de poluare, tot așa și anvelopele ecologice reprezintă pasul firesc pentru a elimina materialele sau substanțele chimice care au un impact negativ asupra mediului.

Distribuie prietenilor tai: Share on facebook
Facebook
0
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on email
Email
Written By

Leave a Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *